Fälgar

Fälg kallas den strukturella delen av ett hjul. Det är på fälgen som däcket monteras. Olika typer av däck har olika typer av fälgar. Den här artikeln utelämnar cykel- och motorcykelfälgar för att fokusera på bilfälgar.

Fälgar är gjorda av pressat stål (vilket kallas för stål- eller plåtfälgar) alternativt gjutna i aluminium (alufälgar). Stålfälgar är billigare än aluminiumvarianter och brukar därför höra till bilens standardutrustning. I tillverkningen anpassas fälgar ofta till ett specifikt bilmärke eller bilmodell, speciellt när det kommer till stålfälgar. Aluminiumfälgar kan ibland, med extra tillbehör, monteras på flera olika bilmodeller.

Alufälgens fördelar och popularitet

Aluminiumfälgar är dyrare i inköp än motsvarigheten i stål/plåt, men generellt anses alufälgens fördelar väga upp för prisskillnaden. Fälgar av aluminium är ofta lätta att rengöra och underhålla. Den här typen av fälgar brukar också vara snyggare än vanliga stålfälgar och dessutom höjer aluminiumfälgarna värdet på bilen.

Inom bilstyling är det mycket populärt med aluminumfälgar, som ju finns i alla möjliga modeller och färger.

Sommar- och vinterfälgar

En del frågar sig om man måste ha olika fälgar på sommaren och vintern. Det behöver man egentligen inte ha, men många väljer ändå att anpassa sitt val av fälgar efter vilka sorters däck som ska sitta på.

Det finns fälgar som är anpassade efter vinterväglag och lackeringen ska klara av både grus och salt från vägarna. Dessa brukar kallas för “året runt fälg”. På grund av att fälgar av aluminium är dyrare så väljer många att endast ha sina sommardäck på alufälg, medan vinterdäcken sitter på stålfälg. Stålfälgar har dock lätt för att rosta och många däckhandlare brukar avråder från att använda stålfälgar vintertid.

Att tänka på

När man köper nya fälgar behöver man inte bara tänka på typ, utseende och hållbarhet. Man behöver också kontrollera att alla mått passar.

Fälgens diameter och bredd mäts i tum och man behöver veta vilka mått som passar till ens bil och de däck man ska ha. Det måste vara samma mått på både däck och fälg för att det ska gå att montera dem. Vidare är det väldigt viktigt att fälgens inpressningsdjup (ET-mått) stämmer överens med bilens, så att däcken inte tar i hjulhus eller skrärmar. Fälgens bultcirkel måste också passa bilens.

Hos de flesta däckhandlare kan man bara söka efter bilens registreringsnummer för att få fram rätt information och de aktuella måtten.