Däcktyper och skötsel

En av de viktigaste säkerhetsutrustningarna du kan införskaffa till din bil är däcken. Om du vill ha en så säker bilfärd som möjligt, då är det viktigt att du införskaffar däck av hög kvalité. Däcken har även en stor inverkan på bekvämligheten när du kör, vilket också är en viktig faktor att räkna med.

Olika typer

Det är viktigt att du har däck anpassade för rätt säsong. Om det är vinter behöver du dubbdäck eller friktionsdäck med ett högre mönsterdjup. På sommaren behöver du sommardäck som har ett lägre mönsterdjup. Har du en modernare bil med antisladdsystem då räcker det med dubbfria vinterdäck under vintersäsongen då systemet hjälper dig vid halka. För äldre bilar kan det vara smart med dubbdäck, men tänk på att vissa gator i innestan har dubbdäcksförbud och du får där med inte köra på dessa. Detta beror på att dubbdäck drar upp partiklar från gatan som vid inandning kan vara farligt.

Prisklasser

Det finns idag ett stort antal däcktillverkare att välja mellan som även kommer i olika prisklasser. Däck brukar delas upp i tre olika prisklasser: budgetdäck, mellanklassdäck, samt premiumdäck. I regel så är kvalitén på däcken bättre ju högre du klättrar i prisklasserna. Det kan dock skilja sig lite i kvalité mellan de olika produkterna av samma prisklass, så det kan vara smart att kika lite närmare och jämföra produkterna av samma prisklass. Produkter av kända tillverkare kan vara smart att kika efter, men prislappen kan då även vara av den högre graden.

Förvaring och underhåll

Vill du att dina däck ska hålla länge, då är det viktigt att du ser efter dem. Se till att du kollar lufttrycket minst varannan vecka. Kör du med för lite luft i däcken så kommer de att slitas mycket fortare. Tänk på att använda dig av rätt däck för rätt årstid för att minska slitage. När du förvarar dina vinterdäck över sommaren är det viktigt att förvara dem mörkt och svalt som i ett garage, då hög värme kan skada däcken. Tänk på att kontrollera mönsterdjupet noggrant för innan varje säsong för att se om däcken är kördugliga.